Herentalsenaar Jef Staes is een gerenommeerd onafhankelijk teacher en architect op het gebied van lerende en innovatieve organisaties.



Tijdens zijn presentatie donderdagavond bij Jong Voka Kempen in Geel liet hij met zijn Red Monkey®- sessie een indringende alarmbel luiden.

Met talrijke metaforen onderhield hij het publiek met een confronterend verhaal over de indrukwekkende veranderingen waar organisaties vandaag mee worden geconfronteerd.

Jef Staes : 'Ik ben geen politieker. Wat me wel intrigeert is de werking van de organisaties die vorm geven aan een politieke partij. Hoe functioneren ze, hoe zitten ze hiërarchisch in elkaar, hoe leren en innoveren ze? En als ze deelnemen aan het bestuur van een stad, regio of land, wat is dan hun impact op de instellingen die onder hun controle komen. Hoe verkrijgen ze engagement bij de duizenden overheidsmedewerkers om hun politieke keuzes vorm te geven?

Organisaties gaan door crisis : respect voor de Red Monkey, de ander manier van denken
Het hoeft geen betoog dat de ‘politiek’, net zoals de meeste andere organisaties, door een crisis gaat. Een crisis veroorzaakt door het onvermogen om op een creatieve en innovatieve manier om te gaan met de uitdagingen waarvoor we staan.Zoals eender welke groepsactiviteit ontsnapt ook een organisatie niet aan een aantal sociale wetmatigheden. Staes spreekt over de kruising tussen een aap en een rode vis, die uiteindelijk een Red Monkey oplevert, hét symbool voor nieuwe ideeën en een andere manier van denken.

Maar deze diersoort wordt bedreigd, door Red Monkey-jagers.  Deze jachtheren beschouw ik als de gevaarlijkste soort  ‘Never underestimate the power of stupid people in large organisations’ is mijn devies. Organisaties kunnen enkel overleven als ze van 2D naar 3D-management overschakelen', aldus een resolute Jef Staes.

Een aangekondigde alarmfase voor alle openbare besturen en ondernemingen.  Kijk zeker op  EOI Academy van Jef Staes.

Beelden Guy Verellen / Nnieuws.